Vánoce s láskou, cukrovím a bez kil nahoře

Když jsem byla malá, Vánoce jsem milovala zcela z úplně jiného důvodu než teď. Samozřejmě, že jde u malého dítěte v prvé řadě o dárky a jídlo je většinou až na druhém místě, ale i tak jsem ho jedla statečně a dostatečně. Bylo mi jedno, zda cukroví snídám, svačím, obědvám či večeřím. Však bylo na stole po celý den, noc, týden, měsíc…tak proč ho nejíst? Od čeho tam je? „Jezte to cukroví, jinak ho zase vyhodím!“ Taková standardní věta používaná asi v mnoha domácnostech a nutí naše podvědomí myslet na jídlo. 🙂 Postupem let se vztah k Vánočnímu pojídání cukroví nezměnil. Naopak ustal pohyb, který jsme jako děti okolo Vánoc měly. Bruslení, sáňkování, koulování, válení se ve sněhu….a tím pádem se nabírání kil se s Vánoci v dospělosti, lehce spojil.

Děti nemají čas sedět u stolu a jíst, jako my…my velcí a chuťově nezdatní. 🙂 Ano, bereme Vánoční svátky už rovnou s výrazem děsu z přejídání, ochutnávání, pití alkoholu, úklidu a funění z nadbytku všeho. Neumíme sedět u stolu a bavit se, usmívat na ostatní bez toho aniž by nám jela pusa. Prostě to k tomu patří – sedět, povídat, jíst a pít.

Jak se bránit Vánočnímu přejídání?

  1. Pravidlo zní: „Nejsem žádná buchta, abych se válela(a)!

Buďte v pohybu právě jako ty děti. Snažte se sedět co nejméně u stolu, pokud není zrovna večer a máte pozvanou návštěvu. 🙂 Jestliže jdete s dětmi po obědě na návštěvu, snažte se být co nejvíce s nimi, hrát si doma, venku, mýt nádobí, stát (zrovna vás bolí záda a je to pro vás lepší) – dělat vše, abyste si nemuseli sednout – protože to je spouštěč.

  1. Pravidlo zní: „Měj s sebou vždy to své mlsání“

Já zastávám názor, že nejhorší je, pokud někam jedu nemít s sebou žádné svoje dobroty bez cukru. Ráda si dám po obědě kávu a něco k ní, takže si myslím na to, abych si to vždy vzala. A přijet na návštěvu s dobrotami? Však je to slušnost (jen si je nenechte všechny sníst!). Co vytvořit? Koukněte dolů, máte tam recepty! 🙂

  1. Pravidlo zní: „Voda, voda kdykoliv“

Jaké by to bylo nedat si v klidu to oblíbenou skleničku vína. Tak pojďte udělat kompromis – jedna sklenička vína a potom 4dcl vody a tak dále. Vodu pijte neustále. Vždy když máte na něco chuť ze stolu, řekněte si – nejdřív se napiji a když to nepomůže, teprve potom si dám!

  1. Pravidlo zní: „Když hostím já – jezte, co hrdlo ráčí!“

Když hostíte vy, máte vyhráno! Na stůj nakrájejte na dva talíře několik druhů ovoce (můžete udělat i ovocný salát s jogurtem), na další dva zeleninu. Pak slaný talíř – plátky kvalitní šunky – klidně tři druhy, 12% tvrdý sýr na plátky, vajíčko, Stříbrňák či Hermelín figura, na další talířek Zottarelu s rajčátky, cherry račátka s Cottagem a tuňákový salát se zeleninou a kuskusem. Na sladký talíř dáme cokoli z receptů níže. A pečivo? Koupíme celozrnnou bagetu, namažeme Lučinou, poklademe plátky šunky, sýra, zeleniny – a je to!

  1. Pravidlo zní: „Je ti špatně? Dobře ti tak!“ 🙂

Pokud to neustojíte a přejíte se, zkuste si ten pocit pamatovat a vzpomenout si na něj kdykoli budete držet řízek u pusy, když jste předtím dojedli kachnu.

 

Měli bychom mít na mysli, že Vánoční svátky nejsou od toho, abychom se honili okolo úklidu, vaření, pečení, smažení a výsledek je odfrknutí, že je konečně po všem. Zkusme být alespoň trochu jako děti – ty jsou přeci nejšťastnější, když se zpívají koledy pod rozsvíceným stromkem a cítí obětí maminky a tatínka. Vánoce jsou o rodině, lásce a mnohdy i odpuštění. Vánoce jsou plné milých slov, dárků z lásky a především o atmosféře…jsou to chvíle plné vděku, objetí a upřímných slov….prosím nezapomínejte na to. 🙂

 

PAMATUJTE, ŽE ZAČÍT NANOVO KAŽDÝ DEN JE ÚSPĚCH. NEÚSPĚCH JE TO POUZE VZDÁT A ŘÍKAT, ŽE SVÁTKY K TOMU PROSTĚ PATŘÍ. 🙂 

 

RECEPTY NA CUKROVÍ

Kokosové kuličky

  • 200g tvarohu
  • 100g bílý jogurt Hollandia
  • Lněné semínko – 2 lžíce
  • 2 lžíce medu a lžíce kakaa (verze pro manžela: 2 lžíce Nutely)
  • strouhaný kokos
  • mandle

Rozmíchejte tvaroh společně s jogurtem, semínkem, kakaem a medem (Nutelou). Postupně sypejte tolik kokosu, dokud nebudete cítit, že se vám vytváří těsto, ze kterého byste udělali kuličku. Ze vzniklé hmoty tvarujte kuličky, do kterých vložte madly a obalte v kokosu.

 

Linecké cukroví se stévií

  • 270g žitné mouky
  • 80g kokosového oleje
  • 2 žloutky
  • 100ml mléka
  • 1 lžíčka Stévie
  • 200g marmelády bez cukru

Ze všech uvedených surovin kromě marmelády, vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne. Druhý den necháme těsto alespoň hodinu v pokojové teplotě, poté ho rozhněte pomocí rukou a rozdělte na dvě části. Jednu část vyválíme na 3-4mm silnou placku. Z těsta vykrajujeme tvary a dáváme na plech. Pečeme na  150° 10 minut. Stejně postupujeme s druhou polovinou a poté slepujeme marmeládou.

 

Jáhelné kuličky

  • 200g jáhel v syrovém stavu
  • 500ml jablečného moštu
  • Špetka soli
  • 100g rozmixovaných mandlí na mouku
  • 300g kokosu
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kakaa

Jáhly uvařte se špetkou soli a cca 200ml vody v jablečném moštu. Jáhly necháme vychladnout a poté k nim vmícháme mandlovou mouku, kakao, kokos, arašídové máslo a med. Z těsta vytvarujeme kuličky, které poté obalíme v kokosu a dáme chladit do lednice.

Rýžové kokosky

  • 150g rýžové polohrubé mouky
  • 50g sušeného sójového mléka
  • 100g kokosu
  • 2 bílky
  • Špetka soli
  • 100g rýžového sirupu

Mouku smícháme s půl litrem vody a přivedeme k varu. Po 5 minutách varu přidáme sójové mléko a sirup a dáme stranou. Z bílků a soli ušleháme sníh. Do kaše zamícháme kokos a sníh. Hotovou směs lžičkou dáváme na pečící papír a pečeme na 150°.

 

Marokánky

  • 250ml mléka
  • 100g ovesných otrub
  • 4 lžíce medu
  • 200g sušeného ovoce
  • 100g ořechů

Z mléka, otrub a medu si uvaříme kaši a do ní vmícháme ořechy se sušeným ovocem. Ze vzniklé hmoty dáváme na plech hromádky, které stlačíme seshora. Pečeme na 180° 20 minut dokud nejsou růžové.

 

Kokosky

  • 120g kokosu
  • 40g rýžové mouky
  • 4 bílky
  • Špetka soli
  • 4 lžíce medu

Z bílků si se špetkou soli ušleháme sníh. V misce smícháme kokos, mouku a med. Směs pomalu smícháváme s bílky. Pomocí dvou lžiček tvarujeme kokosky na plech a pečeme na 180°.

 

Mrkvové linecké placičky

  • 2 hrnky ovesných otrub Fyton (nebo ovesných vloček, ale otruby jsou otruby že? 🙂
  • 2 jemně nastrouhané mrkve
  • 1 vejce
  • 60 g másla (nebo 70 g tvarohu)
  • Med

Otruby smícháme s na jemno nastrouhanou mrkví, vejcem a změklým máslem. Vše promícháme a vypracujeme v tuhé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici hodinu uležet. Z těsta vyválíme 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme obdélníčky. Přendáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Necháme je vychladnout a slepujeme medem či marmeládou bez cukru.

 

Pracny

  • 1 šálek namletých ořechů
  • 1 šálek špaldové mouky
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce medu nebo rýžového sirupu
  • lžíce tmavého kakaa
  • 3 lžíce oleje
  • skořice

Žloutek, karob a olej rozmixujeme. Pak postupně přidáváme zbytek s trochou vody a vypracujeme těsto. Necháme v lednici asi hodinu odležet. Formičky vymažeme olejem a vysypeme moukou, naplníme je těstem, uhladíme a pečeme. Po vyklopení je jemně posypeme sušeným sójovým mlékem.

 

Perníčky

  • 1 šálek žitné mouky (já kupuji žitnou Albert)
  • Vajíčko 1 + 1 na potření
  • Koření na perníčky
  • 4 lžíce medu
  • 5 lžic olivového oleje

Mouku, med, vajíčko, koření a olej smícháme a vypracujeme  těsto. Můžeme nechat odpočinout v ledničce nebo ihned rozválet na plát 0,5-0,8 cm vysoký a vykrajovat své oblíbené tvary.

 

Mrkvové těsto

  • 100 g žitné mouky
  • 50 g pohankové mouky
  • 5 lžic olivového oleje (pokud je těsto tužší, přidat lidně tvaroh)
  • 3 lžíce medu
  • 1 vajíčko
  • 1 velká mrkev
  • 1 lžička zázvoru

Mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Z vyváleného těsta vykrajujeme různé tvary a pečeme. Můžete slepit marmeládou bez cukru.

 

Kokosenky

  • 1 ks banán
  • 100g strouhaný kokos
  • 5 lžic kakaa
  • 2 lžíce kokosový nebo olivový olej nebo 3 lžíce nízko-tučného tvarohu
  • 2 lžíce lněného drceného semínka (rozmixovat v ponorném mixéru s olejem či tvarohem)
  • 2 lžíce medu nebo rýžového sirupu
  • vanilka (já mám doma tekutou – hlavně ne vanilkový cukr:))

Banán dobře rozmačkáme vidličkou. Přidáme veškeré suroviny – nastrouhaný kokos, kakao, tekutý med, rozpuštěný kokosový tuk, vanilku. Na pečící papír rovnáme lžičkou tvarované placičky.

 

Tvarožník

  • 350g odtučněného tvarohu z vaničky
  • 4 vajíčka – oddělíme žloutky od bílků
  • 3 lžíce medu
  • Lžíce solamylu
  • Rozinky podle chuti

Tvaroh smícháme se žloutky, solamylem, rozinkami. Ušleháme sníh z bílků, přidáme k němu med a špetku soli. Sníh spojíme s tvarohovou směsí a vlijeme do formy. Pečeme na 160° 50 minut a poté necháme vychladnout v troubě.

Komentáře