Když jsem byla malá, Vánoce jsem milovala zcela z úplně jiného důvodu než teď. Samozřejmě, že jde u malého dítěte v prvé řadě o dárky a jídlo je většinou až na druhém místě, ale i tak jsem ho jedla statečně a dostatečně. Bylo mi jedno, zda cukroví snídám, svačím, obědvám či večeřím. Však bylo na stole po celý den, noc, týden, měsíc…tak proč ho nejíst? Od čeho tam je? „Jezte to cukroví, jinak ho zase vyhodím!“ Taková standardní věta používaná asi v mnoha domácnostech a nutí naše podvědomí myslet na jídlo. 🙂 Postupem let se vztah k Vánočnímu pojídání cukroví nezměnil. Naopak ustal pohyb, který jsme jako děti okolo Vánoc měly. Bruslení, sáňkování, koulování, válení se ve sněhu….a tím pádem se nabírání kil se s Vánoci v dospělosti, lehce spojil.
Děti nemají čas sedět u stolu a jíst, jako my…my velcí a chuťově nezdatní. 🙂 Ano, bereme Vánoční svátky už rovnou s výrazem děsu z přejídání, ochutnávání, pití alkoholu, úklidu a funění z nadbytku všeho. Neumíme sedět u stolu a bavit se, usmívat na ostatní bez toho aniž by nám jela pusa. Prostě to k tomu patří – sedět, povídat, jíst a pít.
Jak se bránit Vánočnímu přejídání?
Buďte v pohybu právě jako ty děti. Snažte se sedět co nejméně u stolu, pokud není zrovna večer a máte pozvanou návštěvu. 🙂 Jestliže jdete s dětmi po obědě na návštěvu, snažte se být co nejvíce s nimi, hrát si doma, venku, mýt nádobí, stát (zrovna vás bolí záda a je to pro vás lepší) – dělat vše, abyste si nemuseli sednout – protože to je spouštěč.
Já zastávám názor, že nejhorší je, pokud někam jedu nemít s sebou žádné svoje dobroty bez cukru. Ráda si dám po obědě kávu a něco k ní, takže si myslím na to, abych si to vždy vzala. A přijet na návštěvu s dobrotami? Však je to slušnost (jen si je nenechte všechny sníst!). Co vytvořit? Koukněte dolů, máte tam recepty! 🙂
Jaké by to bylo nedat si v klidu to oblíbenou skleničku vína. Tak pojďte udělat kompromis – jedna sklenička vína a potom 4dcl vody a tak dále. Vodu pijte neustále. Vždy když máte na něco chuť ze stolu, řekněte si – nejdřív se napiji a když to nepomůže, teprve potom si dám!
Když hostíte vy, máte vyhráno! Na stůj nakrájejte na dva talíře několik druhů ovoce (můžete udělat i ovocný salát s jogurtem), na další dva zeleninu. Pak slaný talíř – plátky kvalitní šunky – klidně tři druhy, 12% tvrdý sýr na plátky, vajíčko, Stříbrňák či Hermelín figura, na další talířek Zottarelu s rajčátky, cherry račátka s Cottagem a tuňákový salát se zeleninou a kuskusem. Na sladký talíř dáme cokoli z receptů níže. A pečivo? Koupíme celozrnnou bagetu, namažeme Lučinou, poklademe plátky šunky, sýra, zeleniny – a je to!
Pokud to neustojíte a přejíte se, zkuste si ten pocit pamatovat a vzpomenout si na něj kdykoli budete držet řízek u pusy, když jste předtím dojedli kachnu.
Měli bychom mít na mysli, že Vánoční svátky nejsou od toho, abychom se honili okolo úklidu, vaření, pečení, smažení a výsledek je odfrknutí, že je konečně po všem. Zkusme být alespoň trochu jako děti – ty jsou přeci nejšťastnější, když se zpívají koledy pod rozsvíceným stromkem a cítí obětí maminky a tatínka. Vánoce jsou o rodině, lásce a mnohdy i odpuštění. Vánoce jsou plné milých slov, dárků z lásky a především o atmosféře…jsou to chvíle plné vděku, objetí a upřímných slov….prosím nezapomínejte na to. 🙂
PAMATUJTE, ŽE ZAČÍT NANOVO KAŽDÝ DEN JE ÚSPĚCH. NEÚSPĚCH JE TO POUZE VZDÁT A ŘÍKAT, ŽE SVÁTKY K TOMU PROSTĚ PATŘÍ. 🙂
RECEPTY NA CUKROVÍ
Kokosové kuličky
Rozmíchejte tvaroh společně s jogurtem, semínkem, kakaem a medem (Nutelou). Postupně sypejte tolik kokosu, dokud nebudete cítit, že se vám vytváří těsto, ze kterého byste udělali kuličku. Ze vzniklé hmoty tvarujte kuličky, do kterých vložte madly a obalte v kokosu.
Linecké cukroví se stévií
Ze všech uvedených surovin kromě marmelády, vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne. Druhý den necháme těsto alespoň hodinu v pokojové teplotě, poté ho rozhněte pomocí rukou a rozdělte na dvě části. Jednu část vyválíme na 3-4mm silnou placku. Z těsta vykrajujeme tvary a dáváme na plech. Pečeme na 150° 10 minut. Stejně postupujeme s druhou polovinou a poté slepujeme marmeládou.
Jáhelné kuličky
Jáhly uvařte se špetkou soli a cca 200ml vody v jablečném moštu. Jáhly necháme vychladnout a poté k nim vmícháme mandlovou mouku, kakao, kokos, arašídové máslo a med. Z těsta vytvarujeme kuličky, které poté obalíme v kokosu a dáme chladit do lednice.
Rýžové kokosky
Mouku smícháme s půl litrem vody a přivedeme k varu. Po 5 minutách varu přidáme sójové mléko a sirup a dáme stranou. Z bílků a soli ušleháme sníh. Do kaše zamícháme kokos a sníh. Hotovou směs lžičkou dáváme na pečící papír a pečeme na 150°.
Marokánky
Z mléka, otrub a medu si uvaříme kaši a do ní vmícháme ořechy se sušeným ovocem. Ze vzniklé hmoty dáváme na plech hromádky, které stlačíme seshora. Pečeme na 180° 20 minut dokud nejsou růžové.
Kokosky
Z bílků si se špetkou soli ušleháme sníh. V misce smícháme kokos, mouku a med. Směs pomalu smícháváme s bílky. Pomocí dvou lžiček tvarujeme kokosky na plech a pečeme na 180°.
Mrkvové linecké placičky
Otruby smícháme s na jemno nastrouhanou mrkví, vejcem a změklým máslem. Vše promícháme a vypracujeme v tuhé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici hodinu uležet. Z těsta vyválíme 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme obdélníčky. Přendáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Necháme je vychladnout a slepujeme medem či marmeládou bez cukru.
Pracny
Žloutek, karob a olej rozmixujeme. Pak postupně přidáváme zbytek s trochou vody a vypracujeme těsto. Necháme v lednici asi hodinu odležet. Formičky vymažeme olejem a vysypeme moukou, naplníme je těstem, uhladíme a pečeme. Po vyklopení je jemně posypeme sušeným sójovým mlékem.
Perníčky
Mouku, med, vajíčko, koření a olej smícháme a vypracujeme těsto. Můžeme nechat odpočinout v ledničce nebo ihned rozválet na plát 0,5-0,8 cm vysoký a vykrajovat své oblíbené tvary.
Mrkvové těsto
Mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Z vyváleného těsta vykrajujeme různé tvary a pečeme. Můžete slepit marmeládou bez cukru.
Kokosenky
Banán dobře rozmačkáme vidličkou. Přidáme veškeré suroviny – nastrouhaný kokos, kakao, tekutý med, rozpuštěný kokosový tuk, vanilku. Na pečící papír rovnáme lžičkou tvarované placičky.
Tvarožník
Tvaroh smícháme se žloutky, solamylem, rozinkami. Ušleháme sníh z bílků, přidáme k němu med a špetku soli. Sníh spojíme s tvarohovou směsí a vlijeme do formy. Pečeme na 160° 50 minut a poté necháme vychladnout v troubě.