Tohle je náš strom! Aneb pravda o palmovém oleji…

Palmový olej je především zdroj nasycených mastných kyselin, to znamená, že zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí, avšak tou větší hrozbou je, pokud dojde k jeho ztužení a vzniknou trans mastné kyseliny. Zdravé tělo si s nasycenými tuky dokáže poradit, pokud nejsou ve větším měřítku. Při větším příjmu již dochází ke zvednutí LDL cholesterolu (toho zlého). Co se týče ztužených tuků, tedy trans-mastných kyselin, tak za vysoké číslo se považuje cokoli je vyšší než 1% jejich příjmu. Tyto kyseliny se nacházejí prakticky v každé „dobrotě“ jako jsou například croissanty, čokolády, polevy, chipsy, sušenky, buchty a vše, kde tuk projde tepelnou úpravou. Na obalech vašich oblíbených potravin je nenajdete, avšak poznáte jejich podíl dle toho, jak se daná potravina rozpadá. Čím křehčí, tím více trans-kyselin.

Palmový tuk je dnes nejobchodovanější tukem vůbec. To je také důvod, proč ho najdeme až v 50% všech výrobků jako jsou například sušenky, chipsy, oplatky, margaríny, zmrzliny, šampony, aviváž, kondicionéry, mýdla, krémy, rtěnky, lubrikanty, krmení pro kočky a psy a především v poslední době čím dál větší hrozbu představují bio paliva. Do roku 2015 jej výrobci mohli skrýt pod názvem „rostlinné tuky“, naštěstí tento rok jim nakázal přiznat barvu a specifikovat přesný název tuku, tedy palmového oleje. Hlavním důvodem, proč se vyskytuje v mnoha výrobcích, je právě jeho nízká cena, jak pro výrobce, tak pro spotřebitele. Jde o nejlevnější variantu tuku, ale pro naše zdraví je to horší než klasické sádlo. Kdyby na obale Nutely, bylo psáno právě sádlo ve složení, věřím, že by její spotřeba nebyla tak vysoká, jako nyní. Bohužel informovanost o škodlivosti palmového oleje je pouze zatím spíše jen povrchová či nulová a proto baštíme vesele dál.

Mnoho lidí diskutuje o jeho škodlivém dopadu, bojkotuje nákupy výrobků jako je například právě Nutela. Pořádá stávky před společnostmi, které výrobky s palmovým olejem prodávají a bojují za kvalitu místo kvantity. Bohužel poptávka stále určuje nabídku a jen málo lidí z celého světa upřednostní zdravé a kvalitní potraviny před levnými a škodlivými.

Já osobně vidím ten nejsmutnější dopad právě v získávání onoho nezdravého palmového oleje. My, kteří upřednostňujeme právě kvalitu před kvantitou, své zdraví a především život můžeme uchránit, tím, že budeme více číst obaly a kupovat potraviny pouze s kvalitními oleji. Bohužel tomu tak neplatí v místech, kde jsou stromy palmy olejné pěstovány. Pěstování palmy olejné je hlavní příčina odlesňování vzácných pralesů Malajsie a Indonésie, které dodnes produkují většinu palmového oleje a to s sebou nese především negativní dopad na celé území včetně lidí a zvířat tam žijících.

Palmový olej se vyrábí z plodů palmy olejné. Jelikož tomuto stromu se daří především na Borneu, ohromné palmové společnosti zabírají ilegálně pozemky místních hospodářů a vysazují zde stromy palmy olejné kvůli velkoprodukci. Založení stále nových a nových plantáží znamená vykácení dalších částí deštného pralesa, či zabrání zemědělské půdy, která patřila do té doby místním lidem, ale společnost, která palmové lány chce na místní půdě vystavět, vyčistí pole zdejších lidí, aniž by je od nich před tím odkoupili. Místní lidé jsou bezmocní bojovat proti nim, jelikož mají nedostatek vzdělání, informací a nebudeme si nic nalhávat, že pro místní politiku a stát jsou to peníze ku prospěchu.

Ve chvíli, kdy mají v plánu zabrat nějaké území, ilegálně toto místo vypálí, avšak větší palmařské společnosti vypalování neschvalují, jelikož je pro ně výhodnější deštné pralesy pokácet, dřevo prodat a z těchto peněz vytvoří palmové plantáže. Nemají tudíž počáteční kapitál a jde o legální cestu pro certifikovaný palmový olej. Při současném tempu může v této oblasti zmizet do roku 2022 až 98% deštných pralesů.

Dnes se hodně argumentuje, že palmový olej může být perspektivní bio palivo, protože se jedná o obnovitelný zdroj, ale také se ukazuje, že tím zdrojem je především půda, která se pěstováním palem vyčerpává. Půda se vyčerpá cca za 25-30 let pěstování palem a potom již bude k nepoužití pro jakékoli pěstování, natož pro zasazení nových palem. Většina plantáží ještě 30 let stará není. Díky tomu se ztratí i zdroje podzemní vody a vznikne tak naprosto neúrodná step.

Jako poslední a nejdůležitější je informace, že díky odlesňování přichází denně o svůj domov desítky tisíc zvířat, jako jsou například Gibboni, kteří potom končí v zoo nebo jako domácí mazlíčci, kde jsou k smrti utýráni. Tím největší „nepřítelem“ palmových společností jsou ale Orangutani, kteří se staly škůdci pro palmové plantáže, jelikož se živí kořínky mladých palem. Proto společnosti mají své lidi či platí místní, aby zabili jakékoli zvíře, které poškozuje palmové stromy. Usekávají jim ruce, či jiné části těla, jako důkaz, že zvíře zabili a mohla tak být vyplacena jejich odměna. Kvůli naší touze po levných výrobcích a potravinách, tak zemře 5000 orangutanů ročně.

V dnešní době řešíme zdravotní dopad palmového oleje, čteme obaly, děsíme se nad množstvím potravin,…a možná bychom měli spíše začít řešit ten důležitější problém, který se v Malajsii a Indonésii odehrává, abychom nepřišli díky svému chtíči po kvantitě o to nejcennější, což je v tomto případě čistá nedotčená příroda.

Komentáře